Tłumaczenie przepisu na płow według własnej kompozycji.

Podstawowa informacja dla smakoszy kuchni rosyjskiej. Praktycznym i bardzo chwalonym naczyniem, w którym można przygotować większość potraw kuchni rosyjskiej jest „гусятница” lub też często, co słyszałemжаровня” – w dosłownym tłumaczeniu  „brytfanna”. Naczynie niedostępne na rynku polskim, a na rynku „wschodnim” po długich poszukiwaniach, znalazłem w jednym sklepie (szukałem w mieście wielkości naszej Warszawy).

Pierwszym daniem będzie „плов” (czyt. „płow”), najrozsądniej przetłumaczyć to na „ryż z mięsem” z uwagi na podstawowe składniki,  można znaleźć nawet 129 przepisów na to danie, gdzie ryż nie musi być głównym składnikiem. Uważa się, że „płow” jest daniem kuchni uzbeckiej, ale tak już wspomniałem, ilość przepisów tego prostego, a zarazem pysznego dania jest dość duża.

W tym miejscu, mimo istniejących, jak już wcześniej wspomniałem, przepisów na bardzo popularny posiłek, przedstawię swój, jak myślę udany przepis. Do podstawowych składników należą:

1 kg mięsa (dowolnie – wołowina, wieprzowina, czy też baranina);

4-5 saszetek ryżu;

2-3 cebule;

1 duża marchew;

nieduża czerwona papryka;

ząbek czosnku;

majeranek, liść laurowy, pieprz, sól,  przyprawa gyros i przyprawa do mięsa duszonego (w miejsce zalecanej przyprawy do płowa – „zyra”, której nie znalazłem w Polsce).

Sposób przygotowania: wlać na dno brytfanki olej, rozgrzać, następnie wrzucić drobno pokrojone mięso do brytfanki. Mięso zalać wodą. Dusić nawet 1 godzinę. Pod koniec duszenia mięsa, dodać startą marchewkę, ząbek czosnku, posiekaną drobno paprykę i cebulę oraz przyprawić majerankiem, liściem laurowym, przyprawą „gyros” i „do mięsa duszonego”, posolić delikatnie.  Uwaga: mięso musi cały czas dusić się w wodzie.

Jednocześnie, w innym garnku należy ugotować ryż. Po ugotowaniu ryżu, wysypać go do brytfanny z mięsem. Wymieszać mięso z ryżem, ewentualnie doprawić.

Życzę SMACZNEGO!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.