Z jadłospisu studenta-część 1.

Tak, dziwnie zaczyna się ten temat. Ale dla tych, którzy muszą oglądać każdą złotówkę wielokrotnie przed jej wydaniem, zanim kupią coś do garnka, mogę zaproponować proste, szybkie dania, niewymagające dużych nakładów finansowych, zdolności kulinarnych oraz bogatej wiedzy w tym zakresie. Pierwszym z nich może być najprostsza zapiekanka ziemniaczana, co prawda, w Internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów, ale posłużę się swoim sprawdzonym sposobem. Podstawowe składniki to: ziemniaki, 1 szt. cebuli, 300-400 gram boczku (najlepiej wędzony), 200 gram pieczarek, liść laurowy, sól, pieprz, przyprawa do dań z ziemniaków, dwie kostki rosołowe, dwie łyżki stołowe śmietany 18%, olej, ser żółty. Ilości składników uzależnione są od posiadanych naczyń, w których będziemy szykować to danie. I tak, ziemniaki, w ilości troszeczkę mniejszej od naszego naczynia, po obraniu, gotujemy do czasu ich ugotowania, zlewamy wodę, studzimy. Na patelni zesmażamy boczek, cebulę, pieczarki – wszystkie składniki muszą być drobno posiekane, smażymy je oddzielnie. Po usmażeniu tych składników, przekładamy je do osobnego naczynia, solimy, delikatnie posypujemy pieprzem, mieszamy.
Osobiście do zapiekanek ziemniaczanych używam brytfanny. Powierzchnie wewnętrzne smaruję niewielką ilością oleju (bądź masła), ostudzone ziemniaki kroję w plasterki i układam w brytfance. Na warstwę pokrojonych ziemniaków kładę wymieszaną warstwę smażonego boczku, pieczarek i cebuli. Następnie pokrywam to kolejną warstwą pokrojonych w plasterki ziemniaków, a na samym końcu wszystko to posypuję tartym serem żółtym. Następnie, tak ułożone warstwy polewam sosem, który robię w sposób następujący: dwie kostki rosołowe rozpuszczam w wodzie (np. w dużym kubku) , następnie dodaję dwie łyżki śmietany, wszystko to mieszam do czasu uzyskania jednorodnego sosu.
Na samym końcu, całą zapiekankę posypuję przyprawą do dań z ziemniaków, i to obficie.
Tak naszykowaną potrawę wkładam do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180°C na 30-40 minut. Danie proste, szybkie, a przede wszystkim – bardzo smaczne. Polecam i życzę smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *