Panująca obecnie pogoda, bardziej przypomina zimę, a nie wiosnę, ale i tak wszyscy szykujemy się do obchodzenia świąt wielkanocnych, które kończą czterdziestodniowy post. Przed nami Wielkanoc – najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie, charakteryzujące się od wieków wieloma zwyczajami. W Wielką Sobotę wszyscy udamy się na święcenie pokarmów, które następnie spożywamy podczas świątecznego śniadania. Zwyczaj ten zwany „Święconką” jest co prawda zwyczajem pogańskim, ale został przyjęty przez Kościół. Pokarmy, które kładziemy do koszyczka, to przede wszystkim chleb, sól, kiełbasa, jajka, chrzan. Kolejnym zwyczajem w te święta to malowanie pisanek wielkanocnych, które w wykonaniu wielu osób są prawdziwym dziełem sztuki – kolorowe, barwne i bardzo ciekawe. Najlepiej według mnie wychodzą, gdy jajka ugotujemy w łupinach cebuli – jest to prastary zwyczaj naturalnego sposobu przygotowania pisanki wielkanocnej. Kolejną tradycją wielkanocną jest Niedziela Zmartwychwstania. W ten dzień, składamy sobie życzenia dzieląc się poświęconym jajkiem. Oczywiście nie może zabraknąć informacji o lanym poniedziałku, czyli Śmigus Dyngus. W ten dzień, kiedyś oblewano tylko panny, a współcześnie oblewa się wszystkie osoby, nawet te nieznajome, co nie zawsze jest miłą sprawą, a szczególnie przy obecnej, rzec można pogodzie. Najważniejsze jednak jest to, aby święta te spędzić w gronie rodzinnym.